Ψύλλοι
Ενοχλήσεις από ψύλλους
Παρόλο που ορισμένα είδη ψύλλων μπορεί να είναι σημαντικοί φορείς ασθενειών, το πιο συνηθισμένο παράπονο γι΄ αυτούς αφορά την όχληση που προκαλείται τα νύγματά τους. Επίσης, οι γρήγορες κινήσεις των ψύλλων πάνω στο δέρμα προκαλούν σοβαρή όχληση και εκνευρισμό, που χειροτερεύει λόγω της αδυναμίας σύλληψής τους, οπότε κατά τις ώρες ανάπαυσης προκαλείται αυπνία. Οι συνεχείς νύξεις στο δέρμα του ξενιστή προκαλούν κνησμό και στη συνέχεια ερεθισμό εξαιτίας του κνησμού. Το νύγμα από ψύλλο είναι χαρακτηριστικό γιατί παρουσιάζει μια μικρή μαύρη κηλίδα που μπορεί να είναι ορατή για αρκετές ημέρες, ενώ το γύρω από την κηλίδα δέρμα με το οίδημα επανέρχεται σχετικά γρήγορα. Οι ψύλλοι συχνά νύσσουν τους ανθρώπους στους αστραγάλους και τα πόδια, αλλά τη νύχτα, κατά την διάρκεια του ύπνου, νύσσουν σε άλλα μέρη του σώματος. Συνεχείς προσβολές από ψύλλους είναι υπεύθυνες για διανοητικές καταστάσεις γνωστές ως παραισθησιακή παρασίτωση, οι οποίες κάνουν τους ασθενείς να υποφέρουν από φανταστική παρουσία παρασίτων, που μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι παιδιά κάτω των 10 ετών προτιμώνται περισσότερο από ότι οι ενήλικες.
Πανώλη
Η πανώλη προκαλείται από το βάκιλο Yersinia pestis και είναι κατά κύριο λόγο ασθένεια των άγριων ζώων, κυρίως τρωκτικών, και όχι του ανθρώπου. Πολλά διαφορετικά είδη ψύλλων νύσσουν αυτά τα τρωκτικά και συντελούν στην μετάδοση και διατήρησή της. Όταν άνθρωποι, όπως οι κυνηγοί, έρχονται σε επαφή με τέτοια ζώα, υπάρχει κίνδυνος να δεχτούν νύγματα από ψύλλους και να μολυνθούν από την πανώλη. Οι βάκιλοι της πανώλης μπορεί να παραμείνουν μεταδοτικοί μέσα στα αποχωρήματα των ψύλλων για 3 χρόνια.
Ενδημικός τύφος
Ο μεταφερόμενος με ψύλλους τύφος προκαλείται από το Rikettsia typhi που μυζάται από τους ψύλλους μαζί με το γεύμα αίματος. Η μόλυνση προκαλείται από μολυσμένα αποχωρήματα που εισέρχονται δια της τριβής, σε εκδορές του δέρματος ή που έρχονται σε επαφή με ευαίσθητες βλεννογόνους επιφάνειες, καθώς και από την απελευθέρωση ρικετσιών από ψύλλους που συνθλίβονται.
Άλλες ασθένειες
Ασθένειες όπως η λεμφοκυτταρική χοριομηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα έχουν ως φορείς τους ψύλλους. Η τουλαραιμία, η βρουκέλλωση ή μελιταίος πυρετός, η ψευδοφυματίωση και η σαλμωνέλλωση είναι λιγότερο σημαντικές ασθένειες.